Sunday, December 7, 2014

Uroš Predić

Uroš Predić, Autoportret
Na današnji dan, 7.decembra 1857. godine rođen je Uroš Predić, jedan od najvećih intelektualaca u kulturnoj istoriji Srbije. Nije bio samo izvanredan slikar, već i pisac. Bojama i rečima čuvao je ličnosti i događaje od zaborava i bio pravi hroničar društva.
Ispred njegovog štafelaja nizale su  istaknute ličnosti tog vremena, ali i deca koju je uvek rado slikao. U njegovom umetničkom opusu je veliki broj portreta, ali i žanr i istorijskih kompozicija, koje su uvek prožete nekim moralizatorskim porukama. On je svojim slikama želeo da ukaže na nedostatke društva, i da tako pokuša da promeni ono što je loše. To najbolje opisuje slika Vesela braća, koja prvenstveno upućuje na probleme sa alkoholom. Sa druge strane, svojim slikama je upućivao i na one kvalitete društva koji se ne smeju zaboraviti, i u toj kategoriji su sve one istorijske predstave: Hercegovački begunci, Kosovka devojka, Na studencu itd.
U nizu mnogobrojnih Predićevih dela nalazi se i nekoliko izvanrednih ikonostasa. Sve ovo ga svrstava u red najplodnijih srpskih umetnika.


Nadurena devojčica.
Za ovu sliku predić je dobio prestižnu Gundelovu nagradu 1878/1879. godine


Mali filozof, 1887. godine
U Predićeve slike često su inkorporirana filozofska pianja, pa čak i kad je predstavljao decu.
Dečak pred izlogom, 1879. godana
Kosovka devojka
Najčešće reprodukovana Predićeva slika


Bogorodica sa hristom, 1905. godina


Vaskrsenje Gospodnje
Kripta crkve Silazak Svetog Duha na apostole, Ruma
Kraljica Natalija Obrenović


Uroš Predić, Autoportret 1916. godina


Talijanče 1882. godina

Sv. Georgije 1930. godina

Sv. Georgije 1907. godina






















No comments:

Post a Comment