Tuesday, November 25, 2014

Porodične fotografije kraljice Marije i kralja Aleksandra I Karađorđevića


Porodične fotografije kraljice Marije i kralja Aleksandra I Karađorđevića su vrlo često putem štampe dospevale u javnost, čime se slala slika o idealnoj porodici koja je na vlasti, ima zdrave naslednike i u krajnjem slučaju, slika o porodici kakvu bi svako u Srbiji trebao da ima. Ovde su izdvojene samo pojedine fotografije koje prikazuju ključne trenutke u porodičnom životu, kao što su venčanja, rođenja dece, zvanična okupljanja, ali i neke intimnije  fotografije uglavnom sa porodičnih putovanja.


Nakon mnogobrojnih ratovanja, svadba kralja je bila pravi narodni praznik. Narod se uželeo veselja i lepih vesti, pa je beogradska štampa redovno izveštavala javnost o svim pripremama oko kraljevskog venčanja. „Beograd je žurio da izleči svoje ratne rane“! Venčanje je obavljeno 8. juna 1922. godine, ali se na ulicama Beograda, Zagreba, Ljubljane i ostalih gradova slavilo danima.



Naredne godine, Kraljevina je imala još jedan razlog za slavlje – rođenje prestolonaslednika, koji je dobio srpsko ime Petar.




Kraljevski par je 1928. godine dobio još jednog sina koji je dobio hrvatsko ime Tomislav. Njegovo krštenje obavljeno je vodom donetom sa Vardara, Jadrana i Dunava, čime se simbolično upućivalo na Kraljevinu.




Naredne 1929. godine rođen je njihov najmlađi sin, Andrej. Njegovo ime bilo je često u Sloveniji, pa su tako imena sva tri prestolonaslednika simbolično označavala ujedinjenu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.





Kralj i kraljica sa prestolonaslednikom Petrom na Bledu

Mnoge fotografije kraljevske porodice bile su objavljivane u dnevnoj štampi i tako se javnosti slala slika o idealnoj porodici, što u suštini i jesu bili.








U memoarima kraljevića Tomislava, zabeležene su divne reči o njegovim roditeljima i o njihovom odnosu.
“Svako veče, bilo kuda da izlazi uvek je dolazila da nam poželi laku noć. Zaista je bila divna majka, ali bila je i stroga. To je bilo dobro. Samo zahvaljujući njoj i njenoj strogosti uspeo sam kasnije da preživim. To Petar nije mogao jer je kao prestolonaslednik uvek bio zaštićen.”

Iako je Kralj Aleksandar jednom prilikom rekao da ima dva problema, Hrvate i Tomislava, postojala je posebna povezanost između njih dvojice. Princ Tomislav to opisuje u više navrata u svojim memoarima. “Na jednoj našoj porodičnoj fotografiji se jedini put vidi moj otac sa osmehom. Na toj slici smo samo nas dvojica”.


                                           



Kraljevski par je često putovao po svojoj zemlji kako bi što bolje sagledali stanje u njoj, a narod ih je uvek s oduševljenjem dočekivao.

Kralj i kraljica u Cetinju.

Kraljica Marija Karađorđević je obožavala automobilizam. Dozvolu za vožnju je dobila još sa dvadeset godina. Vozila je često, brzo ali sigurno, pa je tako bila jedna od retkih žena, ako ne i jedina na ovim prostorima, koja je u to vreme vozila. Često je vozila sinove beogradskim ulicama, kneza Pavla, pa čak i samog kralja Aleksandra. Beogradski auto-klub bio je pod pokroviteljstvom kraljice, tako da se ona smatra utemeljivačem sportskog automobilizma u Kraljevini.

Kraljica Marija vozi Kralja Aleksanda I

Nakon tragične smriti kralja, vizuelno pretstavljanje kraljevske porodice je promenjeno, posebno pretstavljanje kraljice Marije. Ona je bila kraljevska udovica, i otac i majka svojoj deci, kraljica naroda koji je bio pred ratom. Dalje istorijske okolnosti su učinile da se porodica okupi samo nekoliko puta i to u inostranstvu.





No comments:

Post a Comment