Thursday, November 20, 2014

Pečuj - harmonija različitosti




Gradić na jugu Mađarske iznenadiće svakog posetioca svojom lepotom i raznolikošću. Pečuj je peti po veličini grad u Mađarskoj, a nalazi se u županiji Baranja. Njegovo današnje ime se prvi put pominje u spisima iz 1235. godine, a u bukvalnom prevodu bi značilo „put za Peć“ (Pecs ut).
Grad je bio naseljen još oko 6000 godina p.n.e., a do danas su u njemu boravili Kelti, Rimljani, Sloveni, Mađari i Turci. Svaki od ovih naroda je ostavljao za sobom bogato nasleđe, pa Pečij danas odiše bogatom istorijom i  harmonijom različitosti. I danas ovde žive ljudi različitih nacionalnosti u miru i toleranciji, pa je Pečuj 1998. godine dobio nagradu „Grad mira”. To nije jedina titula koju ovaj divni grad ima. Godine 2010. Pečuj je proglašen za Grad kulture, a čim se kroči na pečujske ulice jasno vam je i zašto.

Gazi Kasim džamija
U samom gradskom jezgru nalazi se Trg Sečenji, posvećen Ištvanu Sečeniju, jednom od najvećih državnika iz mađarske istorije. Trgom dominira Gazi Kasim džamija – crkva, koja je jedinstveni simbol Pečuja. Džamija je izgrađena nakon turskog osvajanja ovih prostora, posle Mohačke bitke 1526. godine. Kasnije je dzamija pretvorena u hrišćansku crkvu, ali su neki osnovni elementi džamije i danas zadržani. Iako je dodato raspeće, u unutrašnjosti se još uvek nalaze natpisi iz Kurana. Na vrhu kupole još uvek stoji polumesec, ali je iznad njega postavljen i krst, pa tako ako ovaj neobičan spoj simbolično predstavlja Pečuj onakav kakav zaista i jeste – grad mira, tolerancije i raznoličitosti.

Ispred Gazi Kasim džamije postavljen je spomenik Sv. Trojice, kakav se može videti mnogim evropskim gradovima, a podignut je u znak zahvalnosti Bogu od oslobođenja od kuge. 

Spomenik Sv. Trojice u Pečuju

Odmah tu je i konjanička statua Janoša Hunjadija, nama poznatiji kao Sibinjanin Janko. Hrabri Janoš je učestvovao u oslobođenju Beograda 1456. godine, i izvojevavši veliku pobedu nad Turcima, obezbedio je mir na ovim prostorima narednih 70 godina.
Spomenik Janošu Hunjadiju

Krug okolnih zgrada čine crkva Milostivog reda ispred koje je postavljena čuvena fontana od eozina. Inspirisan kineskim porcelanom, Vilmoš Žolnaji je godinama istraživao i razvijao izradu porcelana. Godine 1890. prvi put je stvoren eozin, poseban porcelan koji ima boje od zlatne, preko plave do teget, nazvane “svetlost zore”. Tajna pravljenja ovog posebnog vida porcelana se još uvek čuva u fabrici Žolnaj.

Gradska kuća, Varoshaza, u čijem sklopu se nalazi i zvučni sat. Na svakih punih sat vremena sat pušta melodiju koja ispunjava prostor centralnog trga, i na svojevrsan način utiče na kompletan doživljaj.
Dalje se tu nalazi niz restorana i škola, kao i neobični deo trga gde su posađeni začini.
Gradska kuća u Pečuju

Još jedna od fascinantnih građevina u Pečuju je i katedrala posvećena Sv. Petru i Pavlu koja je sagrađena na temeljima crkve iz 5.veka. Današnji izgled dobila je 1891. godine i čini jednu od najvećih katedrala u Mađarskoj. Na njenu monumentalnost najviše utiču četiri masovna četvorougaona zvonika i skulpturalne pretstave dvanaest apostola na fasadi.




Kaptelan ulica je ulica muzeja. Tu se nalazi niz galerija i muzeja, mahom moderne umetnosti, ali i muzej Leonarda da Vinčija, čija se bista nalazi na glavnom gradskom trgu. Dvorišta muzeja i galerija ispunjena su brojnim neobičnim skulpturama.

Još neke od zanimljivosti vezanih za ovaj grad jesu da se prvi put u Mađarskoj šampanjac pravi upravo ovde. Najstariji univerzitet u ovoj državi osnovan je u Pečuju 1367. godine. I danas se ovde nalazi desetak fakulteta posvećenih raznim naukama, najviše umetnosti, a o tome svedoči i veliki broj studenata na pečujskim ulicama. U Pečuju možete videti jedinu očuvanu tursku džamiju u Mađarskoj, džamiju Paša Jakovali Hasam. Pečuj čuva rimske nekropole koje su pod zaštitom UNESCO-a. Ulica Janus Panonius je gotovo čitavom svojom dužinom ispunjena katancima ljubavi raznih ljubavnika koji su šetali ovom ulicom. Šta više, smatra se da taj  običaj, koji se može videti u mnogim gradovima, vodi poreklo baš iz ovog mađarskog grada.

Sve ovo čini Pečuj jednim od najinteresantnijih i najlepših gradova u Mađarskoj, a zbog blizine je idealan za vikend posetu. Grad kulture, vina, keramike, ljubavnih katanaca vas zove!

Sinagoga

Narodno pozorište otvoreno 1895. godine


Maketa glavnog trga




No comments:

Post a Comment