Sunday, May 17, 2015

10 razloga za posetu Konaku kneza Miloša

Za postu nekog muzeja uvek postoji mnogo razloga. Izdvojiću samo deset onih zbog kojih morate da posetite Konak kneza Miloša.


1. Jedinstvena arhitektura konaka

Konak je pravi dragulj u arhitektonskom svetu. Izgrađen za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, 1813. godine. Iako sam konak nije velik, ovakva zgrada je bila impresivna za vreme u kojem je građena. Bila je to rezidencija kneza Miloša, izgrađena upravo ovde kako bi centar srpske vlasti bio što dalje od Turaka, koji su se nalazili u centru grada. Konak je građen u stilu otomanske arhitekture i predstavlja jedno od poslednjih umetničkih i građevinskih poduhvata rađenih u ovom stilu.

2. Autentičan prostor

Prošlo je više od dvesta godina od izgradnje ovog konaka, a prostor je vremenom menjao svoju funkciju. Ipak, dobrim delom je sačuvan autentičan enterijer iz onog perioda dok su još Obrenovići koračali ovim prostorijama. 

3. Nalazi se u Topčiderskom parku

Iako bi neko rekao da je daleko od grada, konak se zapravo nalazi blizu, i smešten je u srcu jednog od najlepših parkova u Beogradu, u Topčideru. Ne samo da ćete se opustiti i uživati u prirodi, već ćete biti u prilici da boravite na prostoru koji je bio jako važan u političkom smislu za vreme vladavine dinastije Obrenović. Tu je bila rezidencija kneza, mnoge političke ličnosti su dolazile tu i dogovarale velike planove za Srbiju. U parku je ubijen knez Mihailo Obrenović. Za park su vezane još neke zanimljivosti kao, primera radi i to da je upravo ovde postavljena prva figuralna predstava u skulpturi, figura Žetelice.

4.     Platan star oko 160 godina

Ne samo da je topčiderski park prelep, već se u njemu nalazi najstariji platan u Beogradu, i jedan od najstarijih u Evropi. Zasađen je ispred samog konaka još za vreme vladavine kneza Mihaila, a danas je pod zaštitom države.


5. Vožnja kočijom

Opuštajući doživljaj u Topčiderskom parku možete upotpuniti vožnjom kočijama.

6. Miloševe lične stvari

U prostoru konaka izložene su lične stvari koje su pripadale velikom knezu Milošu Obrenoviću, što predstavlja izuzetnu priliku da vidite vrhunska dela narodne nošnje Srbije iz prve polovine XIX veka.

7. Posmrtna maska kneza Miloša

Uzimanje maski sa lica pokojnika bio je čest običaj, a posmrtna maska sa Miloševog lica je izložena upravo ovde. To je svakako najbliže što možemo biti velikom knezu.

8. Izložbe

Konak je danas muzej sam po sebi, ali ujedno predstavlja i neobičan prostor za izložbe koje se bave životom u Srbiji u prvoj polovini XIX veka. 

9. Dela velikih srpskih slikara

U konaku su izložena dela velikih srpskih slikara poput Đorđa Krstića, Vlaha Bukovca, Đure Jakšića i drugih, koji mahom predstavljaju članove dinastije Obrenović.

10. Poseta muzeju

I poslednji razlog za posetu, ali ne i manje važan, a to je: treba posetiti Konak kneza Miloša zato što jednosatvno treba posećivati muzeje :)



Platan ispred konaka


Topčiderski park


Deo izložbe o životu u Srbiji tokom XIX veka




Šarena soba


Turski novac

Detalj sa nošnje kneza Miloša Obrenovića

Detalj sa nošnje kneza Miloša Obrenovića




Enterijer iz perioda vladavine kneza Mihaila Obrenovića













No comments:

Post a Comment